Politiebureau op Sint-Maarten
NOS Nieuws

Nederland en Sint-Maarten blijven samenwerken

Nederland en Sint-Maarten blijven samenwerken bij de aanpak van de corruptie en criminaliteit op het eiland. Dat is de uitkomst van spoedoverleg tussen ministers uit beide landen. "Het is van groot belang dat er wordt samengewerkt", zegt de Sint-Maartense minister van Justitie Richardson.

Hij sprak vanavond in Den Haag met de ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Van der Steur van Justitie, nadat er een conflict was ontstaan over de geplande samenwerking. "De kou is uit de lucht", zegt Richardson. "De Nederlandse en de Sint-Maartense politie gaan samen grensoverschrijdende criminaliteit aanpakken."

De ministers kwamen onder meer overeen dat de afspraak om een gezamenlijke integriteitskamer op te richten van kracht blijft.

Aparte dienst

Uit een uitgelekt verslag bleek eerder dat Gerard Bouman, chef van de Nationale Politie, in het onderzoek niet meer wil samenwerken met corrupte bestuurders uit Sint-Maarten. Bouman stelt in het rapport dat "de criminele ondermijning van de gemeenschap en de integriteitsissues extreem zorgelijke proporties aannemen".

Bouman wilde daarom een aparte criminele inlichtingendienst oprichten, die buiten de lokale politie van Sint-Maarten om kan werken. Richardson was het daar niet mee eens en legde alle voorbereidingen voor de samenwerking stil.

Volgens de minister zijn er verder geen problemen tussen hem en Bouman. "Ik heb nooit gezegd dat ik niet met hem wilde samenwerken. We hebben het niet over de rol van Bouman gehad. Ik ga er vanuit dat hij de Nederlandse agenten op Sint-Maarten blijft aansturen."

Plasterk over politie Sint Maarten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl