NOS Nieuws

Stormjager onder indruk van 'kolkende wolkenkraag'

Weerspotter 'blij van natuurkrachten'

Hij kijkt afwisselend op zijn beeldscherm en in de lucht. Gijs de Reijke is 'stormjager' en heeft een topavond met het onweer dat over een groot deel van Nederland trekt.

"Het is onweer van formaat", zegt De Reijke bij Zurich, een dorpje bij de Friese kant van de Afsluitdijk. "Zoiets komt in de meeste jaren maar een of twee keer voor."

Hij is onder de indruk van de "hoge en kolkende wolkenkraag met bliksem" die boven Noord-Holland hangt en naar Friesland trekt.

Spektakel

Wat het natuurgeweld deze avond zo groot maakt, is dat afzonderlijke buien met elkaar verbonden zijn. "Het is een lijn geworden met veel regen en harde wind."

Alles bij elkaar veel dynamiek, maar tornado's zitten bijna nooit in dit soort geclusterde buien, zegt de weerspotter. "Misschien zitten hierachter nog geïsoleerde buien met tornado-achtige stormen."

Ik word blij van dit soort natuurkrachten.

Stormjager Gijs de Reijke

De Reijke is lid van Level 3 Storm Chasers, een groep van zeven mensen die opveren als er hevig onweer wordt verwacht. Ze zoeken dan plekken waar ze het spektakel goed kunnen volgen. "Het is interessant om het mee te maken, ik word blij als ik dit soort natuurkrachten zie."

En als het meezit komen ze thuis met een nieuwe oogst foto's, waarvan de mooiste een plekje krijgen op de Facebookpagina van de Level 3 Storm Chasers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl