NOS Nieuws

Politie: schutter Virginia is dood

  • AFP
    Politie op de plek waar de journalisten werden doodgeschoten
  • EVN
    De politie bij de snelweg waar de schutter werd gevonden
  • AFP
    Een foto van de dader, Vester Lee Flanagan, uit een tv-uitzending

De man die vandaag twee journalisten heeft doodgeschoten, is dood. Hij overleed in het ziekenhuis, enkele uren nadat hij had geprobeerd om zelfmoord te plegen tijdens zijn vlucht voor de politie. Dat maakte de politie van de staat Virginia bekend op een persconferentie.

Amerikaanse media meldden vanmiddag al dat de schutter dood was. Die berichten werden later tegengesproken door de politie.

De politie kon nog niets zeggen over het motief van de schutter, de 41-jarige Vester Lee Flanagan. Onder zijn alias William Bryce plaatste hij kort na de schietpartij berichten op sociale media, waarin hij een van de slachtoffers beschuldigde van het maken van racistische opmerkingen.

Klopjacht

Flanagan was een oud-medewerker van het lokale televisiestation WDBJ7. Na de schietpartij, tijdens een live-uitzending van dat station, sloeg de schutter op de vlucht. Er volgde een klopjacht op de snelweg. Hij raakte met zijn auto van de weg, waarna politieagenten de man vlak bij zijn auto aantroffen met een schotwond.

Tussen de schietpartij en de zelfmoordpoging van de schutter zijn nieuwe beelden van de schietpartij opgedoken op sociale media. Die beelden zijn gemaakt door de schutter zelf.

Charleston

De Amerikaanse nieuwszender ABC News zegt dat daar enkele uren na de schietpartij een fax binnenkwam van iemand die zich uitgaf als Bryce Williams. In het 23 pagina's tellende document zegt Williams dat de aanslag op een kerk in Charleston in juni voor hem de aanleiding was om een pistool te kopen.

Bij die aanslag schoot een blanke man negen zwarte mensen dood in een kerk. Williams schrijft dat hij twee dagen erna het pistool kocht.

In het document worden ook de aanslagen op Columbine High School in 1999 en Virginia Tech in 2007 aangehaald. Williams zegt dat hij inspiratie heeft gehaald uit deze aanslagen, waarbij in totaal tientallen doden vielen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl