Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
NOS Nieuws

Ploumen: TTIP-documenten niet alleen in Brussels leeskamertje

Minister Ploumen vindt het "niet kunnen" dat een stuk van de Europese Commissie over de onderhandelingen over het handelsverdrag tussen Europa en de VS (TTIP) alleen nog in een Brussels beveiligd leeskamertje in te zien is. Politici moeten nu naar Brussel reizen om het stuk te lezen. "Onwerkbaar", aldus Ploumen.

Eerder maakten Kamerleden ook bezwaar tegen het feit dat zij elektronisch geen toegang meer hebben tot stukken.

Eurocommissaris Malmström besloot lidstaten geen stukken meer te sturen nadat gelekte documenten op de website van Duitse onderzoeksjournalisten waren verschenen. Ploumen: "Ook ik moet nu met de trein naar Brussel en daar in een kamertje zitten. Onwerkbaar".

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) is omstreden. Voorstanders zien economische voordelen bij het ontstaan van een groot handelsblok in de wereld. Tegenstanders vrezen dat het verdrag kan worden misbruikt om kwalitatief slechte producten als bijvoorbeeld chloorkippen op de markt te slijten, en zijn bang voor milieuschade. Tegen het verdrag zijn al verschillende protestdemonstraties geweest.

Volgens Malmström gaat het om een tijdelijke maatregel, en wordt gewerkt aan een systeem waarbij alle belanghebbenden de stukken weer in kunnen zien. In oktober zijn er weer onderhandelingen over het verdrag.

Ploumen wil samen met andere lidstaten aan de Commissie duidelijk maken dat de leeskamer-methode niet acceptabel is. "We gaan gezamenlijk oppositie tegen de Commissie voeren, dit is niet transparant."

Ploumen: TTip documenten moeten beschikbaar zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl