Schoonmakers aan het werk op de rampplek in Tianjin
NOS Nieuws

Toezichthouder ontslagen vanwege ontploffing Tianjin

Naar aanleiding van de ontploffing in de Chinese havenstad Tianjin is een hoge overheidsfunctionaris ontslagen. Het is de directeur van de instantie die toezicht houdt op de arbeidsveiligheid.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat de directeur, Yang Dongliang, wordt verdacht van corruptie. Ook wordt hij beschuldigd van 'ernstige schending van de regels en discipline'.

Geen vergunning

De regering heeft Yang niet expliciet genoemd in het onderzoek naar de ontploffing van een chemisch depot in Tianjin. Wel is al bekend dat het bedrijf dat het depot exploiteerde al ruim een jaar geen vergunning meer had voor het werken met gevaarlijke stoffen.

In het depot was meer dan 700 ton zwaar giftig natriumcyanide opgeslagen. De ontploffing verwoestte een groot industrieterrein en woonwijken in de omgeving.

Het officiële dodental van de ontploffing staat nu op 139. Er worden nog steeds 34 mensen vermist op de rampplek.

Volkswoede

China heeft de afgelopen jaren vaker te maken gehad met incidenten die grote publieke woede opwekten, van mijnrampen tot fabrieksbranden. President Xi heeft bezworen dat de overheid moet leren van deze 'lessen die met bloed betaald zijn'.

In de Chinese industrie zijn de afgelopen jaren vaker rampen geweest. Zo kwamen ruim een jaar geleden zo'n 70 mensen om het leven bij een ontploffing in een fabriek voor auto-onderdelen.

Begin april dit jaar ontplofte een chemische fabriek. Afgelopen zaterdag viel er een dode bij een explosie in een chemische fabriek.

Deskundigen denken dat er door de snelle economische groei in China nog weleens de hand wordt gelicht met veiligheidsvoorschriften en andere regels die de productiviteit zouden belemmeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl