Albayrak in 2012 ANP

De man van de ontslagen COA-directeur Nurten Albyrak heeft een werkstraf van 140 uur geaccepteerd. Begin dit jaar liet het OM weten dat hij voor de strafrechter moest komen vanwege "beïnvloeding van een getuige door bedreiging" in een rechtszaak over het ontslag van zijn vrouw.

Justitie heeft inmiddels besloten hem toch niet te dagvaarden. Volgens een woordvoerder heeft dat te maken met het feit dat de bedreiging alweer twee jaar oud is, en met de uitkomst van vergelijkbare zaken. Het Openbaar Ministerie zette in op een werkstraf, waarmee de echtgenoot van Albayrak dus akkoord is gegaan.

Valsheid in geschrifte

Nurten Albayrak zelf moet nog wel voor de rechter komen, vanwege valsheid in geschrifte. Het OM kan nog niet zeggen wanneer dat gebeurt.

De ex-directeur van het asielorgaan wordt ervan verdacht dat zij haar secretaresse en chauffeur heeft gevraagd om afspraken in haar elektronische agenda te veranderen. Dat zou ze hebben gedaan om te verhullen dat ze haar dienstauto ook in privétijd gebruikte. Albayrak ontkent dat; volgens haar is zij ruim drie jaar geleden dan ook ten onrechte op staande voet ontslagen.

Bedreigd

In de ontslagzaak werd onder meer de oud-chauffeur gehoord. Die zegt dat hij in de nacht voor het verhoor telefonisch ernstig is bedreigd door de echtgenoot van zijn vroegere baas. Met de werkstraf voor de echtgenoot is dat deel van de zaak volgens het OM nu afgedaan. 

STER reclame