Sifan Hassan is niet blij met haar bronzen medaille
NOS Sport

Brons voor Sifan Hassan op WK atletiek

Een dag na het zilver van Dafne Schippers heeft Sifan Hassan Nederland brons bezorgd bij de WK atletiek. De 22-jarige middenafstandsspecialiste liep in de Chinese hoofdstad op de 1.500 meter naar 4.09,34. De wereldtitel ging naar de Ethiopische favoriete Genzebe Dibaba (4.08,09)

Hassan, op 15-jarige leeftijd naar Nederland gekomen en sinds november 2013 in bezit van een Nederlands paspoort, moest dinsdag in Peking van ver komen. Ze startte achterin. Twee ronden voor het einde versnelde Dibaba vooraan. Hassan moest vervolgens vanuit het achterveld veel terrein goedmaken.

De inhaalrace lukte, maar kostte ook veel kracht. In het duel om zilver met de Keniaanse Faith Kipyegon leek Hassan het in eerste instantie te redden, maar in de laatste meters kwam ze tekort om het zilver veilig te stellen. Kipyegon finishte in 4.08,96. Titelverdedigster Abeba Aregawi uit Zweden kwam pas als zesde over de streep.

WK atletiek: Hassan snelt op 1.500 naar brons

Olympisch goud

Hassan veroverde vorig jaar de Europese titel. Onder trainer Honoré Hoedt heeft de geboren Ethiopische zich inmiddels ontwikkeld tot een wereldtopper, met als doel olympisch goud volgend jaar in Rio de Janeiro.

Daar zal ze ook Dibaba weer tegenkomen. De Ethiopische is dit seizoen veruit de snelste op de 1.500 meter, Hassan bezet de tweede plaats op de wereldranglijst. In de finale in Peking bleek dat Dibaba voorlopig nog een maatje te groot is voor Hassan en de rest van het veld.

Topvorm

Het brons bracht geen glimlach op het gezicht van Hassan, die zelf op meer had gerekend. Ze kwam in topvorm naar Peking. Met coach Honoré Hoedt had ze de diverse scenario's voor de finale doorgenomen.

Toch bleef ze (te) lang achterin de groep hangen. "Ik heb het zelf fout gedaan. Ik had moeten meegaan met Dibaba", klonk het zuur.

Tactisch is er bij Hassan nog wel wat werk richting Rio te doen. De 22-jarige atlete, die in Peking ook nog op de 800 meter uitkomt, kan een race nog niet 'lezen'. Dat bleek in de finale toen Dibaba vooraan flink versnelde en Hassan ineens een sprint moest inzetten om in de buurt van de medailleplaatsen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl