NOS Nieuws

Beurzen Azië vooral weer lager en Europa hoger

'De Chinese markt is heel onvolwassen'

De Europese aandelenbeurzen zijn met bescheiden plusjes aan de nieuwe handelsdag begonnen, na de wereldwijde veldslag van gisteren op de beurzen. De Amsterdamse AEX opende ruim 1,5 procent hoger en staat rond het middaguur op een winst van rond de 3 procent, op 432 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs noteren vergelijkbare koerswinsten.

De meeste beurzen in Azië leden vandaag weer fors verlies. De handel verliep nerveus en bewegelijk en zwalkte op sommige beurzen van zwaar verlies naar lichte winst om weer met verlies te eindigen.

Buurman

De Chinese beurs van Shanghai sloot 7,6 procent lager en onder de psychologische grens van 3000 punten. Gisteren verloor de beurs al 8,5 procent. De Chinese beurs, op zich al een erg beweeglijke beurs, heeft in een week tijd een kwart van zijn beurswaarde verloren.

De Japanse Nikkei-index leek aanvankelijk met een plus te eindigen maar dook in het laatste uur weer omlaag en verloor 4 procent. Bij Japanse beleggers is de zorg om het buurland China groot. Ze houden er rekening mee dat de problemen daar een uitstraling kunnen hebben op de Japanse economie. In Hongkong sloot na wat omzwervingen van winst naar verlies de Hang Seng-index toch af met een winstje van 0,7 procent.

De beurzen in Zuid-Korea, Taiwan en Australië boekten winst en trokken zich op aan de betere voortekenen van de beurshandel op Wall Street vanmiddag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl