NOS Sport

'Schippers heeft iets wat Usain Bolt ook heeft'

Analyse Kraaijenhof finale 100 meter

Was het de perfecte race van Dafne Schippers in de WK-finale van de 100 meter? Of had er meer ingezeten? Atletiektrainer Henk Kraaijenhof, die in het verleden onder anderen de topsprintsters Merlene Ottey en Nelli Cooman naar grote successen leidde, analyseerde op verzoek van de NOS de zilveren race van de Nederlandse sprintster. "Ze kan misschien wel onder de 10,70 lopen."

Kraaijenhof keek met grote bewondering naar de Nederlandse sprintdiva, maar zag evengoed nog enkele foutjes in het optreden. "Een van de dingen is de linkerarm. Die komt te ver omhoog en gaat te ver naar achteren. Ze komt misschien iets te snel rechtop en haar heupen blijven ook een beetje achter. En ze finisht eigenlijk te vroeg, een meter of anderhalve meter", legt de 59-jarige atletiekgoeroe uit.

Kraaijenhof over kwaliteiten Dafne Schippers

In de ogen van Kraaijenhof gaat Schippers, die pas dit jaar definitief voor de sprint koos, een prachtige toekomst tegemoet. Hij ziet de sprintster ook volgend jaar tijdens de Olympische Spelen in Rio schitteren.

Kraaijenhof schroomt zelfs niet een voorzichtige parallel te trekken met de absolute koning van de huidige atletiek, Usain Bolt. Hij ziet eigenschappen van Bolt, de superster van de sprint bij de mannen, terug in de Nederlandse. "Ze is een beetje te vergelijken met Usain Bolt. Ze is groot, ze is sterk en als ze op gang is, is ze heel erg snel. En haar wil om te winnen is enorm. En ze blijft onder druk ontspannen, ook in dit topveld."

Winst bij de start

Schippers heeft het laatste jaar veel getraind om haar start te verbeteren. Toch is ook op dat punt volgens Kraaijenhof nog genoeg winst te behalen. "Bolt is na 30 tot 40 meter al op gang, Dafne moet het nog te vaak hebben van haar laatste 40 of 50 meter. Haar start en acceleratie kunnen beter. Topsnelheid zegt niets. Het gaat erom hoelang je nodig hebt om daar te komen."

Het verbeteren van de start is volgens Kraaijenhof geen probleem. "In principe is de start het makkelijkste om te verbeteren. Het is een kwestie van techniek, instelling en explosieve kracht."

Kraaijenhof analyseert progressie Schippers

Schippers heeft dit jaar een enorme progressie gemaakt op de 100 meter. In mei bracht ze bij de FBK Games het Nederlands record op de 100 meter op 10,94 seconden. De atlete, die recordhouder was met 11,03, was daarmee de eerste Nederlandse die onder de 11 seconden liep.

In juli in Londen ging het record naar 10,92. In Peking verbeterde ze het nationale record twee keer: 10,83 in de halve finale en 10,81 in de finale.

"Een opvallende vooruitgang, ongekend op dit niveau", geeft Kraaijenhof toe. "Van 11,00 naar 10,80 is gigantisch. Dat duidt op haar enorme talent. En dat geeft ook aan dat er meer in zit. Dan spreek je over 10,70 en misschien wel iets daaronder", luidt het oordeel van de sprinttrainer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl