'Koersval China veel belangrijker dan Griekse schuldencrisis'
"Dit is echte paniek." Zo vat Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofd strategie bij NN Investment de gebeurtenissen op de aandelenmarkten weer.
Wereldwijd daalden aandelenkoersen vandaag vele procenten. De koersval roept herinneringen op aan 2008, toen kelderende beurzen de kredietcrisis inluidden. In de jaren daarna daalden de koersen niet zo snel als vandaag gebeurde.
Van Nieuwenhuijzen vindt een vergelijking met negen jaar geleden niet aan de orde. "Beleggers zijn nu angstig, maar daar is minder reden voor dan in 2008. De economie in Europa, de VS en Japan staat er nu stukken beter voor dan toen. En die vormen samen een groot deel van de wereldeconomie."
Uit de hand
De paniek van vandaag is volgens Van Nieuwenhuijzen dan ook niet gebaseerd op economische cijfers, maar op angst. "Er zijn zorgen over de groeivertraging in China en de vrees is dat die de wereldeconomie meetrekt."
Vooralsnog groeit de economie in China nog steeds, maar minder dan we gewend waren. "Dat is voor ons van grotere betekenis dan de Griekse schuldencrisis, waar we ons de afgelopen maanden druk over hebben gemaakt. China is de tweede economie ter wereld en als het daar uit de hand loopt heeft dat ook voor ons grote gevolgen."
Besmetting
De invloed van China op de wereldeconomie blijkt volgens Van Nieuwenhuijzen uit de grote vraag van het land naar olie en andere grondstoffen. "Een geringere economische groei in China is al genoeg om grondstoffenprijzen onderuit te halen. Dat leidt weer tot besmetting in de rest van de economie, zoals afnemende investeringen in bijvoorbeeld de olie-industrie. Zo verspreidt het zich wereldwijd."
Van een nieuwe recessie is geen sprake, zegt Van Nieuwenhuijzen. "In de rest van de wereld staan de fundamenten voor de economie er goed voor en er zijn geen aanwijzingen dat de boel instort."
Blijft over de vraag wat er met de angst op de beurzen gebeurt. "Gaat die zijn eigen gelijk creëren?"