Jeroen Dubbeldam was met twee gouden medaille een sterke factor bij de EK paardensport in Aken
NOS Sport

'Prestaties Nederlandse paardensport uniek'

Het is uniek wat de Nederlandse ruiters momenteel presteren in de paardensportwereld. Dat concludeert NOS-analyticus Laurens van Lieren na de goede prestaties bij de EK paardensport in Aken.

Nederland eindigde met vier keer goud, één keer zilver en drie keer brons als eerste in het EK-medailleklassement. Het betekende voor Oranje nieuw succes na de Wereldruiterspelen in Caen in 2014.

Toplanden achter Nederland

"Het is heel uitzonderlijk dat we het momenteel zo goed doen. Vooral bij het dressuur en het springen gaat het erg goed", aldus Van Lieren. "Het is bijzonder dat we grote paardensportlanden als Duitsland en Frankrijk achter ons houden."

Van Lieren noemt de goede infrastructuur in Nederland als voornaamste reden waarom de prestaties bovengemiddeld zijn. "Nederland is compact in vergelijking met andere landen. De KNHS (hippische sportbond, red.) heeft het goed voor elkaar met het nationaal hippisch centrum in Ermelo. Dat zorgt voor een grote mate van concentratie."

"Daardoor is er een gezonde, onderlinge strijd tussen de Nederlanders. Iedereen stuwt elkaar naar een hoger niveau. Bovendien denken Nederlanders over het algemeen niet al te traditioneel. Daardoor boek je ook vooruitgang."

Olympische Spelen

Van Lieren belooft echter volgend jaar bij de Spelen in Rio geen gouden bergen. "Natuurlijk mag je het een en ander verwachten bij het dressuur en het springen, maar niets is vanzelfsprekend. Vroeger was Anky van Grunsven een zekerheidje, maar die is er nu niet. Bij deze disciplines, dressuur en springen, zijn de verschillen heel klein."

Over de toekomst van de Nederlandse paardensport is hij niettemin positief gestemd. "Het is maar de vraag wat iemand als Dubbeldam na de Olympische Spelen van plan is. Maar we hebben capabele bondscoaches voor de drie olympische disciplines, voor eventing, springen en dressuur. Er is genoeg talent, dus dat zit wel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl