Oud-international Cees van Kooten is vanmorgen op 67-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan kanker. Van Kooten was vorige week zondag nog aanwezig bij Go Ahead Eagles-Telstar, twee van zijn oude clubs.

Hoogtijdagen

Van Kooten vierde zijn hoogtijdagen als speler bij de Eagles, waar hij in 1976 neerstreek. Voor de Deventenaren is hij clubtopscorer aller tijden met 79 competitiedoelpunten in zes seizoenen.

In zijn misschien wel meest legendarische wedstrijd voor de Eagles kwam de kopsterke spits niet eens tot scoren. In het degradatieduel met FC Amsterdam in 1978 zat hij met een zweepslag op de bank, viel noodgedwongen in en zorgde met twee assists voor een 2-0 overwinning. De Adelaarshorst ontplofte en Go Ahead handhaafde zich.

'Cees was een ouderwetse, Engelse centrumspits'

1978: Van Kooten laat Adelaarshorst ontploffen

Oranje

Van Kooten, die ook voor Hermes DVS, Lille OSC en PEC Zwolle uitkwam, debuteerde in 1981 pas op 32-jarige leeftijd in het Nederlands elftal. Uit bij Cyprus maakte hij zelfs het enige doelpunt. In totaal zou Van Kooten vier keer scoren in negen interlands.

Na zijn actieve loopbaan werd Van Kooten in het betaalde voetbal trainer van NEC en RKC Waalwijk. Na een hartinfarct zei hij het trainersvak vaarwel.

STER reclame