NOS Nieuws

Het Rijks heeft 160 miljoen over voor twee Rembrandts

  • Rothschild Collectie
    Detail van het portret van Maerten Soolmans
  • Wikimedia Commons
    Portret van Oopjen Coppit

Het Rijksmuseum in Amsterdam is van plan om twee schilderijen van Rembrandt te kopen. De doeken zijn in het bezit van de Franse familie Rothschild die de portretten te koop heeft gezet.

Het zijn de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. De meesterwerken werden in 1634 geschilderd en kosten samen 160 miljoen euro.

Directeur Pijbes verwacht dat dat enorme bedrag bijeen wordt gebracht. Verder wilde hij daarover nog niets zeggen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal geen bijdrage leveren, zegt een woordvoerder.

Jonge Rembrandt

"De jonge Rembrandt was ten tijde van deze werken net vanuit Leiden naar Amsterdam gekomen om de elite vast te leggen in portretten. Hij heeft dit jonge stel op fenomenale wijze ten voeten uit, zoals dat in de kunst heet, vastgelegd," zei Pijbes bij BNR Nieuwsradio.

De schilderijen werden in 1877 door de adellijke regentenfamilie Van Loon verkocht aan de familie Rothschild. De huwelijksportretten werden van de hand gedaan omdat de totale erfenis voor de tien erfgenamen tegenviel. Het is onduidelijk hoeveel ze destijds voor de twee Rembrandts kregen.

Pijbes: "Er is destijds heel veel naar het buitenland gegaan en af en toe komen die werken op de markt. Als Rijksmuseum is het dan zaak in beweging te komen om de stukken op serieuze wijze proberen terug te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl