De tempel van Baal Shamin
NOS Nieuws

IS vernielt oude tempel in Palmyra

Islamitische Staat heeft de oude tempel van Baal Shamin verwoest in de archeologische stad Palmyra in Syrië, melden Syrische activisten. De tempel dateert uit de eerste eeuw na Christus en is gewijd aan de Fenicische god van de regen.

De IS-strijders zouden grote hoeveelheden explosieven hebben gebruikt om de tempel te vernielen. Ook de Romeinse zuilen eromheen zouden door de explosies zijn neergehaald.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen zegt dat de verwoesting een maand geleden plaatsvond, maar volgens activisten ter plaatse is het vandaag gebeurd.

Bron van inkomsten

Het nieuws komt enkele dagen na de executie van de Syrische archeoloog en Palmyra-kenner Khaled Asaad (82) in de historische stad. Hij werd door IS-strijders onthoofd.

Kort na de verovering dit voorjaar van Palmyra blies Islamitische Staat al een aantal duizenden jaren oude grafmonumenten en standbeelden op omdat ze niet zouden stroken met hun geloof.

Volgens de VN-organisatie Unesco sparen IS-strijders ook veel antiquiteiten om ze te kunnen verhandelen als bron van inkomsten. De Romeinse ruïnes van Palmyra staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl