NOS Nieuws

Eénvijfde van oud-studenten is wanbetaler

Door redacteuren Arno Leblanc en Annemieke van Put

Ruim een op de vijf oud-studenten die hun studieschuld moeten afbetalen, heeft een betalingsachterstand. Tweederde van die wanbetalers reageert niet op aanmaningen en krijgt een deurwaarder op de stoep. Tot juni van dit jaar zijn bijna 76.000 oud-studenten met de deurwaarder geconfronteerd, blijkt uit cijfers die de NOS in handen heeft gekregen.

Verder zijn zo'n 32.000 studenten onvindbaar voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de leningen verstrekt heeft. Een bedrag van 88 miljoen euro kan daardoor niet worden geïnd.

Controle

In juni van dit jaar moesten bijna 595.000 oud-studenten een studieschuld afbetalen. Van hen hadden er ruim 122.000 een betalingsachterstand. Dat zijn er bijna 30 procent meer dan in 2012.

Eén op de vijf aflossers betaalt niet

Het ministerie van Onderwijs wil strenger gaan controleren, zeker omdat ook het leenstelsel eraan komt, zegt minister Jet Bussemaker.

"We trekken het ons zeker aan en daarom hebben we de informatievoorziening al verbeterd. We hebben de afbetalingsmogelijkheden geflexibiliseerd en we gaan degenen die écht niet willen betalen, opsporen en strenger aanpakken."

'We houden de moed er nog even in'

Leenstelstel

Vanaf 1 september is de basisbeurs voor nieuwe studenten niet langer een gift. Dat betekent dat ze bijna allemaal een studieschuld opbouwen. Tot nu toe is de basisbeurs een gift als de studie binnen tien jaar wordt afgerond.

Volgens het ministerie zijn er verschillende oorzaken dat oud-studenten een betalingsachterstand oplopen. Een deel kan niet betalen. Zij kunnen aanspraak maken op de draagkrachtregeling; met zo’n regeling hoeven ze minder terug te betalen. Maar volgens DUO doen veel studenten dat niet uit ”nonchalance of onwetendheid”. Een andere groep betaalt bewust niet terug.

Ook weten veel studenten niet dat ze moeten betalen, omdat ze de aanmaningen niet hebben gezien. Die komen in veel gevallen alleen digitaal binnen in het DUO-account van de oud-student. En die is in veel gevallen ook nog eens gekoppeld aan een oud-mailadres.

Aantal schulden groeit harder dan aantal studenten

12 miljard

Er staat op dit moment 12 miljard euro aan studieschulden uit. Het bedrag is de afgelopen jaren steeds met een miljard gestegen. Het aantal oud-studenten met een studieschuld lag in juni van dit jaar op bijna 895.000. Dat is 21 procent meer dan in 2012. Van hen hoeft niet iedereen nu al te beginnen met afbetalen.

Wil je reageren, dat kan via @ArnoLeblanc

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl