ANP

Sail Amsterdam heeft dit jaar meer bezoekers getrokken dan bij de vorige editie. De organisatie schat dat zo'n 2,3 miljoen mensen naar de negende editie van het evenement zijn gekomen. In 2010 duurde het evenement een dag korter en trok 1,7 miljoen bezoekers.

De afgelopen dagen kwamen er iedere dag meer bezoekers naar de hoofdstad. Op de eerste dag, woensdag, waren het er zo'n 350.000. De dag erna meer dan 400.000, vrijdag een half miljoen en gisteren 600.000. Het evenement is nog volop bezig, maar de organisatie verwacht blijkbaar dat er met 450.000 bezoekers vandaag iets minder mensen dan gisteren zijn.

De editie in 2005 trok 2,6 miljoen mensen en in 2000 kwamen er 2,4 miljoen mensen. Dit jaar hield de organisatie rekening met zo'n 2 miljoen bezoekers.

Burgemeester Eberhard van der Laan spreekt van een geslaagde Sail, maar wel een met een zwart randje. Vrijdag viel een bezoeker vlak voor de vuurwerkshow in het water. Hij overleefde de val niet.

Van der Laan bedankt "alle omwonenden en alle mensen die hebben meegewerkt aan een geslaagde Sail 2015", twittert de gemeente.

Iedere vijf jaar

De eerste editie van Sail was in 1975. Toen bestond de stad Amsterdam 700 jaar en dat moest groots gevierd worden. Sindsdien wordt het evenement iedere vijf jaar opnieuw georganiseerd. Zo'n 700.000 mensen bezochten de allereerste editie.

Sail is uitgegroeid tot het grootste scheepsevenement van Europa. "Elke editie is een groot feest", zei Sail-directeur Mitra van Raalten bij de start. "Dat willen we graag zo houden. Daarom organiseren we het niet vaker."

STER reclame