AFP
NOS Sport

Zeilbaas eist schoner olympisch water

Peter Sowrey heeft als hoogste baas van de internationale zeilfederatie ISAF gedreigd de olympische zeilwedstrijden volgend jaar in Rio de Janeiro weg te halen uit de sterk vervuilde Guanabara Baai. Hij eist schoner water voor de zeilers.

"Als het niet schoner wordt, verplaatsen we de wedstrijden naar de Atlantische Oceaan'', waarschuwde Sowrey de Braziliaanse organisatoren op de slotdag van de olympische testwedstrijd.

De kwaliteit van het zeilwater is al geruime tijd een grote zorg voor atleten en officials. Er drijft zoveel rotzooi in, dat de gezondheid van de sporters in het geding is. Schoonmaakacties hebben nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Sowrey gaf aan dat een van de wedstrijdbanen tijdens de testwedstrijd was gesloten, omdat zeilers dagenlang last hadden van de rotzooi die er dreef.

Ontevreden

Verplaatsing van de wedstrijden naar de Atlantische Oceaan zou voor de organisatoren van Rio 2016 ernstig gezichtsverlies betekenen. Sowrey was over meer zaken ontevreden. Hij klaagde dat hij geen data had ontvangen van de instantie die de waterkwaliteit in het oog moet houden. "We krijgen niet die informatie die we zouden moeten krijgen", zei de algemeen directeur van de ISAF.

De zeilfederatie heeft in Rio drie wedstrijdbanen in de omstreden baai liggen en drie in de Atlantische Oceaan. "Als we het water in de baai niet schoner krijgen, moeten we een oplossing vinden", sprak Sowrey.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl