Anglade (r) wordt verzorgd op een brancard op het station van Arras
NOS Nieuws

'Ik dacht dat dit het einde was'

De Franse acteur Jean-Hugues Anglade, die aan boord was van de Thalys waarin gisteren een mislukte aanslag werd gepleegd, heeft een interview gegeven aan het tijdschrift Paris Match over zijn ervaringen in de trein. Anglade, onder meer bekend van de films Nikita en Maximum Risk, raakte gewond aan zijn hand.

Anglade zat met zijn vrouw en kinderen in de trein toen er commotie ontstond. "We hoorden passagiers in het Engels roepen: hij schiet, hij schiet!", vertelt hij. Vervolgens zag de acteur conducteurs de coupé binnenkomen. Ze zagen lijkbleek. De conducteurs haalden volgens de acteur een speciale sleutel tevoorschijn, maakten een hokje open en sloten zich erin op.

Noodrem

Anglade zag de schutter op hen afkomen. "Ik dacht dat dat het einde was. We gingen sterven, hij zou ons allemaal doden."

De acteur realiseerde zich dat hij en zijn medepassagiers in de trein gevangen zaten. Daarom besloot hij aan de noodrem te trekken. Anglade sloeg het glazen ruitje voor de rem in en trok aan de hendel. Hij was alleen niet voorzichtig, waardoor het glas in zijn middelvinger sneed, tot op het bot. Maar de trein remde wel af.

Wachten op de dood

Anglade ging naar het hokje van de conducteurs toe en smeekte hen om de deur te openen. Ze reageerden niet. Anglade en zijn medepassagiers moesten daarom in de coupé wachten tot de schutter zou komen. "Het was onmenselijk voor ons. De minuten leken wel uren te duren. Ik schermde mijn kinderen af met mijn lichaam en zei dat het allemaal goed zou komen."

Anglade dacht dat zijn laatste uur geslagen had. "We zaten te wachten op onze dood, we hadden geen keus." Maar toen kwam een jonge Amerikaan, Anthony Sadler, de coupé in lopen. Hij schreeuwde dat de terrorist was overmeesterd en dat alles weer in orde was.

Hulde

Anglade is de mannen die de schutter overmeesterden nog steeds erg dankbaar. "We waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, maar hadden de juiste mensen bij ons. We hadden ongelooflijk veel geluk dat zij in de trein zaten. Hulde voor hun heldenmoed!"

De Fransman maakt het naar omstandigheden goed. Hij heeft vijf hechtingen gekregen in zijn vinger, zijn pees is net niet geraakt, waardoor de blijvende schade meevalt. "Mijn gezin en ik zijn geschokt", zegt Anglade. "Maar we leven nog. En daar gaat het om."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl