Schaapherder Wijlhuizen biedt de 51-jarige Constance Schuler een stageplek
NOS Nieuws

Nieuw: opleiding tot schaapherder

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Karin Alberts

    Verslaggever

De komende week start in Velp de nieuwe, tweejarige mbo-opleiding tot schaapherder. Het is de eerste officiële schaapherdersopleiding in Nederland.

De belangstelling is groot: 65 mensen hebben zich aangemeld. 19 van hen mogen daadwerkelijk beginnen. Een voorwaarde om toegelaten te worden, was dat de student zelf een opleidingsplek bij een herder regelde.

Begrazingsplannen

Dat lukte de 51-jarige Constance Schuler. Na veel jaren in het onderwijs gewerkt te hebben, wilde ze iets heel anders gaan doen en liefst met dieren. Al is het voor haar niet helemaal nieuw. Ze verzorgde in haar vrije tijd al jarenlang kinderboerderijdieren, werkte een tijd met jachtpaarden en hielp in een vogelhospitaal. Schapen zijn wel nieuw voor haar.

"Toen ik me in de opleiding verdiepte, ontdekte ik al snel dat schaapherder zijn veel meer is dan met een staf in je hand rustig tussen je schapen op de hei lopen. Je moet begrazingsplannen maken, kunnen ondernemen en goed kunnen communiceren met zowel opdrachtgevers als het publiek."

Schaapherder Ronald Wijlhuizen biedt Schuler een stageplek. Een van zijn kuddes begraast de heide van het Kroondomein Het Loo in Hoog Soeren. De paarse heide komt daar net tot bloei. Het is een idyllische plek, zegt Wijlhuizen. "Je ziet regelmatig zwijnen en herten voorbijkomen."

Hij doet Schuler voor met welke commando’s hij hond Jim aanspoort om de 500 schapen bijeen te drijven. Daarna mag ze het zelf ook proberen.

Romantisch beeld

Wijlhuizen snapt de grote belangstelling voor de opleiding wel. "Een hoop mensen zien een romantisch beeld van de herder met een staf op de hei. Maar vorig weekend liep ik in de stromende regen. En het is hard werken, heel fysiek ook. Dus er zullen ook weer een hoop mensen afknappen. Dat zie ik ook wel eens met mensen die voor mij komen werken. Het gesjouw met die netten op de hei en het bekappen van schapen. Dat valt soms vies tegen."

Op de vraag of er genoeg werk is voor de nieuwe herders, is Wijlhuizen resoluut. "Er is werk zat. Alleen moet je je wel willen richten naar de wensen van opdrachtgevers. Een goed plan van aanpak maken bij een aanbesteding. Ik heb regelmatig werk aan collega’s gegeven omdat ik het te druk kreeg."

En of Constance Schuler het gaat redden? "We gaan het vanzelf zien", zegt Wijlhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl