De Hoegh Target
NOS Nieuws

8500 auto's in 'kolossale schoenendoos'

Het grootste autoschip ter wereld is vanochtend de Rotterdamse haven binnengevaren. De Höegh Target is bijna 200 meter lang en 36,5 meter breed. Het schip telt 14 dekken en kan 8500 auto's vervoeren. Tie Schellekens van het Havenbedrijf Rotterdam beschrijft het autoschip als "een kolossale schoenendoos die vanonder heel vernuftig in elkaar zit, zodat hij toch heel efficiënt door het water kan."

Het was passen en meten om de Höegh Target onder de Calandbrug door te krijgen, want die is nog geen tien meter breder dan het schip zelf. "We slepen hem door de Calandbrug. Dat moet met een bepaalde snelheid, want na de Calandbrug moet ie meteen een zwaai van negentig graden maken naar de Brittanniëhaven", zegt Schellekens.

Eigenaar van het schip is het Noorse Höegh Autoliners. Dat bedrijf heeft zes van deze zogeheten post-Panamax-schepen aangeschaft die dit en volgend jaar opgeleverd worden.

Het grootste autoschip ter wereld vaart de Rotterdamse haven binnen

De Höegh Target is niet het grootste schip dat Rotterdam ooit heeft verwerkt. De boot is maar ongeveer de helft van een normaal containerschip. Wel is het autoschip hoog, waardoor het veel wind vangt.

Schuivende Porsches

Een vergelijkbaar autoschip, de Höegh Osaka, is in januari van dit jaar gestrand bij het eiland Wight, voor de kust van Zuid-Engeland. De auto's aan boord waren niet goed in balans geplaatst. De lading Landrovers, Porsches en andere dure sportwagens ging daarom schuiven, waardoor het schip uit evenwicht raakte en vastliep.

  • ANP
    Veel mensen kwamen het grootste autoschip ter wereld bekijken.
  • ANP
    De Hoegh Target
  • ANP
    Twee toeschouwers fotograferen het autoschip
  • ANP
    De Hoegh Target wordt de haven van Rotterdam binnengesleept.
  • ANP
    De Hoegh Target wordt de Rotterdamse haven binnengesleept

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl