NOS Nieuws

Schippers: betalen voor uitleg apotheek blijft

'De apotheek is een zorgverlener geworden'

Minister Schippers wil vasthouden aan de verplichte advieskosten die apothekers in rekening brengen bij het ophalen van een nieuw medicijn. De minister gaat wel met de apothekers praten om te kijken hoe onvrede bij klanten kan worden weggenomen.

Vorige maand bleek dat veel apothekersassistenten wekelijks te maken hebben met agressieve patiënten, die niet willen betalen voor de uitleg. Schippers wijst erop dat de apothekers de uitleg daadwerkelijk moeten geven, "want anders ga je ze er natuurlijk niet voor betalen".

Doosjesschuivers

Vroeger verdienden apothekers geld door het scherp inkopen van medicijnen, en de winst daarop, maar daar wil de minister niet naar terug. "Ik sta open voor alle suggesties, maar ik ga niet terug naar doosjesschuivers, zoals we ze oneerbiedig noemden. Een apotheker is een zorgverlener, die betalen we voor zijn extra diensten in de zorg en als deze manier discussie oproept, dan moeten we een andere manier vinden."

Sinds 2014 kan het verstrekken van het medicijn en de uitleg ervan niet meer als één zorgactiviteit worden gedeclareerd. Daardoor zien patiënten nu wat ze betalen voor het advies over het gebruik van medicijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl