'Het staat een land vrij om verkiezingen te houden'

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem vindt het niet in strijd met de afspraken dat premier Tsipras verkiezingen heeft uitgeschreven in Griekenland. "Als alle afspraken uit het steunprogramma gestand worden gedaan, is het natuurlijk toegestaan om verkiezingen te houden", zei Dijsselbloem.

Hij zal er wel streng op letten dat de Grieken zich aan de afspraken houden. Hij benadrukte dat een ruime meerderheid in het Griekse parlement achter het steunpakket staat en hij verwacht dat die meerderheid misschien wel groter wordt. Dijsselbloem hoopt dat de verkiezingen snel worden gehouden. Volgens hem zou het wel heel gek zijn om in de afspraken met de euro-landen op te nemen dat de Grieken niet naar de stembus mogen gaan.

Dijsselbloem wist het niet woensdag al

Dijsselbloem wist niet voor het Kamerdebat van woensdag dat de Griekse regering zou aftreden en dat er verkiezingen zouden komen. Het CDA eiste gisteren opheldering over het tijdstip waarop het Nederlandse kabinet daarvan hoorde. Dijsselbloem zei dat hij gisteren in de loop van de middag van zijn Griekse collega heeft gehoord dat de verkiezingen waarschijnlijk later die dag bekend zouden worden gemaakt. 

De Eurogroep-voorzitter voegde eraan toe dat hij wel wist dat deze mogelijkheid bestond. "We wisten dat er binnen de partij van de premier verzet was tegen de afspraken." 

STER reclame