Panagiotis Lafazanis, de leider van de afsplitsende Syriza-leden
NOS Nieuws

Hardliners Syriza splitsen zich af

In Griekenland splitsen 25 parlementsleden van Syriza zich af om een eigen partij te beginnen. Hun besluit volgt op het aftreden van de regering-Tsipras. De premier wil zo de weg vrijmaken voor nieuwe verkiezingen. Die bieden hem onder meer de mogelijkheid om dissidente Syriza-leden uit het parlement te zetten.

De dissidenten zijn tegen de bezuinigingsplannen die voortvloeien uit de afspraken die de regering met de schuldeisers heeft gemaakt. Ze vinden dat premier Tsipras en Syriza de kiezers bedriegen. De partij won de verkiezingen in januari met de belofte dat bezuinigingen die vanuit Brussel waren opgelegd, zouden worden teruggedraaid.

De leider van de dissidenten is de voormalige minister van Energie Panagiotis Lafazanis. Hij is een van de oprichters van Syriza. De naam van de nieuw partij is Eenheid van het Volk.

Kansen

NOS-correspondent Conny Keessen waagt zich niet aan een voorspelling over de kansen van de nieuwe partij. "We zullen moeten afwachten hoeveel stemmen deze partij krijgt."

Volgens de Griekse grondwet mogen na het aftreden van een regering de tweede (Nieuwe Democraten) en derde partij (Eenheid van het Volk) in het parlement een poging doen om een nieuwe coalitie te vormen. Zij krijgen elk drie dagen de tijd. Als het ze niet lukt, komen er nieuwe verkiezingen, vermoedelijk op 20 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl