Chinese malaise doet beurzen rood kleuren
De tegenvallende groei in China drukt zijn stempel op de beurzen wereldwijd. De zogeheten inkoopmanager-index in het Aziatische land staat op de laagste stand in zes jaar. De beurs van Shanghai sloot vanochtend ruim 4 procent lager. De Japanse Nikkei verloor bijna 3 procent. Beleggers vrezen dat ook de wereldeconomie gaat haperen.
De AEX opende met een verlies van 1,6 procent. Daarmee staat de beurs nu zo'n 10 procent lager dan in april toen de beurs piekte. Vooral de afgelopen twee weken is er verlies geleden.
Beurzen wereldwijd
Het negatieve sentiment rond China trekt ook andere beurzen wereldwijd naar beneden. De Franse beurs opent 1,4 procent lager, de Duitse 1,7 procent. De Amerikaanse beurzen sloten gisteravond allemaal met een verlies van boven de 2 procent.
De zorgen over een eventuele Grexit hebben plaatsgemaakt voor zorgen over de Chinese economie. Die groeit minder hard en het land devalueerde twee weken geleden zijn munt met 2 procent.
Onduidelijke cijfers
"De Chinese economie is ontzettend belangrijk. Maar de officiële cijfers die ze geven zijn niet de echte cijfers", zegt econoom Philip Marey van de Rabobank. "Als de Chinese overheid een groei van zeven procent noemt, is dat vaak meer een doelstelling dan een daadwerkelijke groei. Dat maakt het extra lastig om in te schatten hoe het er nu echt voorstaat."
De afnemende Chinese productie zet ook de grondstofprijzen verder onder druk. Een vat ruwe olie is in een jaar tijd meer dan 60 procent in waarde gedaald en kost nog maar 41 dollar. En dat heeft weer grote gevolgen voor olieproducerende landen.
Wisseling
Op korte termijn zal de consument niet veel van de malaise merken, verwacht Marey. "Maar veel Chinese goederen worden vervoerd van en naar de Rotterdamse haven. Als de verminderde groei in China aanhoudt, kan dat op lange termijn hier banen kosten."
Marey: "Gelukkig gaat het met de Europese en Amerikaanse economie wel steeds beter, dus de wereldmotoren wisselen elkaar een beetje af." Beursanalist Corné van Zeijl sluit zich daarbij aan: ""De beurzen kunnen uit het rood komen, mits we niet teveel tegenwind krijgen van andere belangrijke markten. Want ook in Turkije, Rusland en Brazilië is het onrustig. Dat moet niet te lang duren."
Vopak onderuit
Het aandeel van tankopslagbedrijf Vopak kelderde vrijdagochtend met 16 procent na de presentatie van de halfjaarcijfers. Volgens Dirk Verbiesen, analist van KBC Securities, heeft dit ook te maken met het afkoelen van de Chinese economie. "Vopak ondervindt daar last van in de chemische opslag, omdat die erg industrieel en economisch is gedreven. Er zal druk komen op de bezetting van de capaciteit."
"China kan een olievlekwerking hebben op de regio", zegt Verbiesen. Vopak is bezig met een uitbreiding van de opslagcapaciteit in naburige landen. Nu de Chinese economie afkoelt, is die extra capaciteit misschien niet nodig. "De zorg daarover wordt nu ingeprijsd in de koers van het aandeel", zegt Verbiesen.