ANP

Na komende Prinsjesdag verdwijnt de Gouden Koets voor jaren uit beeld. Onderzoek heeft aangetoond dat het rijtuig aan restauratie toe is. De werkzaamheden gaan volgens de Rijksvoorlichtingsdienst drie tot vier jaar duren.

Vier onderdelen van de koets zullen worden aangepakt: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok. Het houtsnijwerk aan de wielen wordt ingrijpend gerestaureerd. Ook de koorden en de kwasten op de bok, het deel waar de koetsier zit, worden onder handen genomen.

Kosten

"Uitgangspunt is dat de koets voor de komende decennia weer geschikt moet zijn om te kunnen worden ingezet bij Prinsjesdag", schrijft de RVD. De kosten vallen volgens de dienst binnen de reguliere begroting van de Dienst Koninklijk Huis.

Tijdens de restauratie zal de Glazen Koets, die net opgeknapt is, worden gebruikt voor ceremoniële taken, zoals Prinsjesdag.

Paleis Het Loo

Behalve komende Prinsjesdag is de Gouden Koets voor het publiek nog van dichtbij te zien tijdens het evenement Paardenkracht en Autopracht op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dat evenement is van 27 tot en met 30 augustus.

De Gouden Koets was een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898. In 1901 werd het rijtuig voor het eerst gebruikt bij het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik.

STER reclame