'Kans dat Ziggo-aanvaller gepakt wordt, is minimaal'
De kans dat de daders van de DDoS-aanvallen op Ziggo worden gepakt, is erg klein. Dat zegt Wilbert de Vries, oud-hoofdredacteur van de technologiewebsite Tweakers. "Er zijn weinig gevallen bekend dat dit soort aanvallen herleid kunnen worden naar een opdrachtgever of een aanvaller die daadwerkelijk op de knoppen heeft gedrukt."
"Pas als je dat voor elkaar krijgt, kun je iemand wellicht vervolgen en dan nog moet je hopen dat het om een Nederlander gaat die hier woont." Hackers in het buitenland zijn namelijk helemaal moeilijk te achterhalen.
Ziggo werd gisteren voor de tweede keer deze week aangevallen, waardoor 1,8 miljoen huishoudens problemen hadden met hun internetverbinding. Vannacht rond 04.00 uur werkte alles weer.
Ziggo zegt geen brief of dreigement te hebben ontvangen waarin bijvoorbeeld om losgeld werd gevraagd. "Dat gebeurt ook zelden. Het gaat meestal om het maken van een statement. Als er toch geld bij komt kijken, pakken ze het bedrijf zelf aan en niet de klanten. Dan leggen ze bijvoorbeeld de commerciële dienstverlening van een bedrijf plat."
Volgens De Vries is het dan ook niet ondenkbaar dat Ziggo per ongeluk is aangevallen. "Misschien stond de Ziggo-computer per abuis op een lijst van hackers die grote bedrijven in de VS wilden aanvallen zonder dat ze wisten dat ze in Nederland voor problemen zorgden. Maar het kan ook gewoon rancune van een tiener zijn. Iemand die wil laten zien dat hij krachtig genoeg is om Ziggo te pesten."
Er komt een moment dat de beveiliging tegen cyberaanvallen zichzelf economisch niet meer terugverdient.
Ziggo zegt de beveiliging te hebben opgeschroefd en er alles aan te doen om DDoS-aanvallen tegen te gaan. De Vries denkt dat er een moment komt dat bedrijven zich niet meer kunnen wapenen tegen dergelijke aanvallen.
"Een heleboel bedrijven maken de juiste keuze door te zeggen: we doen alles wat we kunnen om het goed te beveiligen, maar er komt een moment dat die beveiliging zichzelf economisch niet meer terugverdient."
NCSC
Ziggo heeft contact met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opgenomen om te kijken of de daders te zijn achterhalen. Het NCSC werd in 2012 opgericht en valt onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het centrum werkt samen met de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie in het onderzoek naar de aanvallen.
Uit recente NCSC-cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd blijkt dat het centrum bijna dagelijks een melding van een cyberaanval binnenkrijgt. Van mei 2014 tot mei 2015 kwamen er 293 meldingen binnen.