ANP

De Rabobank kon het afgelopen jaar goed meeliften op de aantrekkende economie. De bank boekte een nettowinst van ruim 1,5 miljard euro, dat is 41 procent hoger dan de eerste helft van vorig jaar.

Volgens het bedrijf is de stijging van die winst vooral te danken aan de lagere kosten van kredietverliezen. Doordat het economisch beter gaat in Nederland, komt het minder voor dat mensen en bedrijven hun leningen niet meer terug kunnen betalen. Deze kosten daalden daarom met 70 procent, tot 356 miljoen euro.

Sterkere buffers

Tegelijk waarschuwt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer voor de aanpassingen die het komende jaar nodig zijn, als de kapitaaleisen voor banken omhoog zullen gaan. Banken zullen dan meer geld in de kas moeten houden, om een sterkere buffer te hebben tegen wanbetaling op leningen.

"Gezien de intensieve concurrentie en toegenomen kapitaaleisen, blijft het verder reduceren van kosten en verbeteren van de opbrengsten onverminderd essentieel", aldus Draijer.

'Oneerlijke concurrentie'

Op de hypotheekmarkt vergaat het de Rabobank momenteel wat minder goed. De bank verloor afgelopen jaren fors marktaandeel, dat zakte van 32 naar 22 procent. Dat komt volgens Draijer onder meer doordat verzekeraars actiever zijn geworden in het hypotheekaanbod.

Die nieuwe concurrentie leidt tot scheefheid op de markt, vindt Draijer. Verzekeraars hoeven niet aan dezelfde kapitaaleisen te voldoen als banken. De verschillende voorwaarden die daardoor ontstaan noemt de topman "oneerlijk".

Imtech

Afgelopen weken kregen de banken, waaronder de Rabobank, ook kritiek te verduren op hun rol in ontwikkelingen rond technisch dienstverlener Imtech. Onterecht, volgens Draijer: "in een moeilijke fase hebben we wel krediet verleend".

STER reclame