De zwarte IS-vlag wappert op het Romeinse theater in Palmyra
NOS Nieuws

82-jarige archeoloog in Palmyra door IS onthoofd

Terreurgroep IS heeft in de historische Syrische stad Palmyra een archeoloog onthoofd. Zijn lichaam is op een plein in Palmyra aan een stoplicht gehangen, zegt het hoofd van de Syrische archeologische dienst. Hij heeft van de familie van het slachtoffer gehoord wat er is gebeurd.

Het slachtoffer is de 82-jarige Khaleed Asaad. Hij werkte meer dan vijftig jaar als wetenschapper in Palmyra en publiceerde erover in internationale vakbladen. Asaad werd een maand geleden gevangengenomen door IS.

Kunstschatten

De terreurgroep veroverde Palmyra in mei. Voor zover bekend heeft IS er nog geen grote verwoestingen aangericht, afgezien van het opblazen van enkele tombes. Vlak voor de inname door IS hebben de Syrische autoriteiten verschillende kunstschatten uit Palmyra in veiligheid gebracht. Bij eerdere veroveringen van cultureel erfgoed sloegen IS-strijders de boel wel kort en klein.

Palmyra was circa 2000 jaar geleden een belangrijke handelsplaats aan de zijderoute. De Romeinse ruïnes staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl