NOS Nieuws

'Ook vluchteling met iPhone zoekt veiligheid'

'Je hoeft niet arm te zijn om te vluchten'

In de haven van Piraeus bij Athene komen duizenden vluchtelingen uit Syrië na een lange reis aan land. Geen straatarme, uitgeputte mensen. Ze lopen rond met smartphones, ze hebben geld en vaak een opleiding.

Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zijn er inmiddels zo'n 160.000 mensen op de Griekse eilanden aangekomen. 63 procent van hen komt uit Syrië, weet het hoofd van de UNHCR in Athene, Giorgos Tsarbopoulos. En dat zijn vaak geen berooide oorlogsvluchtelingen.

'Het gaat om veiligheid'

Tsarbopoulos snapt dat er in Nederland en andere Europese landen mensen zijn die zich afvragen waarom ze vluchtelingen moeten helpen die met een iPhone 6 rondlopen. Maar die logica volgt hij niet. "Om een vluchteling te helpen hoeft hij niet arm te zijn. Het gaat om veiligheid, om mensen die vluchten voor geweld en oorlog."

Nasr, een vluchteling uit Syrië beaamt dat: "Er is niks leuks aan om je huis en familie te verlaten en veiligheid te moeten zoeken in een ander land."

Veiligheid is er in Turkije ook, maar voor veel vluchtelingen speelt er nog iets anders. "In Turkije is er geen kans om je studie af te maken of een goede baan te vinden", zegt Nasr.

Dat was ook voor de Afghaanse vluchteling Massoud een van de redenen om te vluchten. "Er is in Afghanistan oorlog, maar er zijn daar ook geen kansen en mogelijkheden voor jonge mensen."

Giorgos Tsarbopoulos, hoofd UNHCR in Athene

Er is niks leuks aan om je huis en familie te verlaten en veiligheid te moeten zoeken in een ander land.

Nasr, vluchteling uit Syrië

Exodus

UNHCR-hoofd Tsarbopoulos verwacht dat ook steeds meer arme vluchtelingen uit Syrië naar Europa zullen komen.

"Ik herinner me, toen de eerste Afghaanse vluchtelingen kwamen, waren dat ook degenen die het beter hebben. Daarna volgden de armeren. Dus de vraag is ook hoelang ze blijven komen. Als deze exodus langer doorgaat, zullen we ook meer armere Syriërs zien komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl