Nederlander ontdekt nieuw aapje in Peru
Een Nederlandse natuurbeschermer heeft in de jungle van Peru een nieuwe apensoort ontdekt. Het gaat om een titi-aapje: de Urubamba bruine titi. Het aapje is vernoemd naar het leefgebied, bij de Urubamba-rivier.
Natuurbeschermer Jan Vermeer ontdekte de apensoort ruim anderhalf jaar geleden. Hij was toen al naar Peru vertrokken met het idee dat rond de Urubamba-rivier onontdekte titi-soorten konden leven. De afgelopen maanden heeft hij analyse gedaan en een wetenschappelijk artikel geschreven, dat inmiddels is verschenen.
De Urubamba bruine titi is van soortgenoten te onderscheiden door de kleur. Het aapje heeft een gitzwarte kop en een bruine, maar iets lichtere vacht dan de Braziliaanse titi-aap. Vermeer gaat ervan uit dat er enkele duizenden Urubamba's in het wild leven en dat de soort niet wordt bedreigd. Het gebied in Centraal-Peru is dunbevolkt en er is ook geen grootschalige houtkap.
Andere titi's
De aapjes leven op de westoever van de Urubamba. Aan de oostkant, een gebied dat grenst aan Brazilië, leven de Braziliaanse bruine titi en de Toppins-titi's. Die laatste soort is sinds de ontdekking, ruim honderd jaar geleden, ook nauwelijks bestudeerd.
Vermeer is apetrots en spreekt van een prachtige ontdekking. Hij hoopt dat hij of collega-wetenschappers onderzoek kunnen doen naar de specifieke eigenschappen van de Urubamba bruine titi. Hij wil in Peru onder meer een vergunning aanvragen voor DNA-onderzoek.