NOS Nieuws

Steunfonds van 1,25 miljoen voor bewoners Alphen

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

 • Jikke Zijlstra

  Redacteur

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

 • Jikke Zijlstra

  Redacteur

Vanaf vandaag kunnen bewoners en winkeliers die getroffen zijn door het ongeluk met de hijskranen in Alphen aan den Rijn een beroep doen op een steunfonds. De betrokken bouwbedrijven Mourik, BSB Staalbouw en Peinemann storten daar in totaal 1,25 miljoen euro in. Bewoners worden daar morgen door de gemeente over geïnformeerd, op een bijeenkomst waar ook de bouwers bij aanwezig zijn.

Het geld is in de eerste plaats bedoeld om beschadigde woningen en winkels zo snel mogelijk te herstellen of herbouwen. Achttien woningen zijn onbewoonbaar verklaard nadat de kranen er op 3 augustus bovenop waren gevallen. Ook vijf winkels moesten dicht.

Steunfonds van 1,25 miljoen voor bewoners Alphen

Uit eigen zak

Mourik, dat de opdracht gaf voor de bouw van het nieuwe brugdek in Alphen, keerde eerder al 2000 euro per bewoner uit en 5000 euro per ondernemer om de eerste problemen op te vangen. De 57.000 euro totaal die daarmee gemoeid was, komt ook uit het noodfonds, dat volgens de bewoners wordt beheerd door "een onafhankelijk persoon die bekend is met de gemeenschap in Alphen". Wie dat wordt, is nog niet duidelijk.

De drie betrokken bedrijven betalen de 1,25 miljoen euro voorlopig uit eigen zak. "We vinden het belangrijk dat bewoners zo snel mogelijk weer naar huis kunnen of hun winkel weer kunnen openen en geen zorgen hebben over kleine letters in verzekeringspolissen", zegt directeur Jaap Kruijt van Mourik. "We zijn alle drie prima verzekerd, maar de aansprakelijkheid is een complexe puzzel. Daar zijn de experts voorlopig nog niet uit."

Bergingsplan

Mourik denkt dat 1,25 miljoen euro voldoende is voor de herbouw. "En mocht dat niet voldoende zijn, dan passen we daar weer een mouw aan", stelt een woordvoerder.

De herstelwerkzaamheden kunnen voorlopig nog niet beginnen; op dit moment wordt nog gewerkt aan een bergingsplan voor de bouwkranen. Voorkomen moet worden dat door verschuiving van het puin weer nieuwe schade ontstaat.

Schade gemeente

Mede daardoor is volgens de gemeente Alphen aan den Rijn de totale schade van het ongeluk nog niet te berekenen. Wel hebben burgemeester en wethouders vandaag een raming gemaakt van de schade voor de gemeente zelf. Dat bedrag komt uit op 1,3 miljoen euro, onder meer voor de vervangende woonruimte voor getroffenen, voor de beveiliging van het gebied en voor juridisch advies.

Burgemeester Spies liet vorige week weten dat de gemeente de aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk stelt voor het ongeval. Mourik legt die claim neer bij BSB, omdat de werkzaamheden waren uitbesteed aan dat bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl