Herman Ram
NOS Sport

Dopingwet loopt weer vertraging op

Het zal nog anderhalf jaar duren voor de langverwachte Nederlandse dopingwet wordt ingevoerd. Minister Schippers van Sport wilde het voorstel op 1 september naar de Tweede Kamer sturen, maar ze gaat die datum niet halen. De Dopingautoriteit moet tot 1 januari 2017 wachten op meer armslag in de strijd tegen valsspelers. Dan zijn zeven jaren verstreken sinds de wet voor het eerst werd aangekondigd.

Ram: noodzaak van dopingwet wordt steeds groter

Belemmering

"Wij zitten er wel om te springen", zegt directeur Herman Ram, die in tegenstelling tot veel Europese collega's niet kan beschikken over informatie van politie, douane en justitie. "Wij proberen het dopinggebruik te bestrijden, maar we weten van de handel niet hoe die in elkaar zit. Dat is een enorme belemmering."

Zolang de informatie-uitwisseling niet geregeld is, ontspringen veel dopinggebruikers volgens Ram de dans: “In landen waar de anti-dopingautoriteit informatie van de douane krijgt, weten ze daar een heel groot gedeelte van hun dopingzaken uit te destilleren. Het gaat in elk geval om tientallen procenten van de zaken die we op die manier zouden kunnen oplossen, terwijl we dat op dit moment niet kunnen.”

Minister Schippers zegde eerder toe het wetsvoorstel op 1 september naar de Kamer te sturen, maar ze heeft dus meer tijd nodig voor de procedure. "Het voorstel ligt nu bij verschillende adviescolleges en dan moet het nog worden behandeld in de Kamer. Mijn ervaring is dat het nog wel enige tijd in beslag kan nemen voor het door de Tweede en Eerste Kamer is, maar daar kan ik verder geen invloed op uitoefenen."

Nederland is in Europa samen met Engeland in een uitzonderingspositie beland. Alle andere lidstaten van de Europese Unie hebben anti-dopingregels inmiddels verankerd in de wet.

Het kan niet zo zijn dat de rest van Europa ons uitlacht om ons dopingbeleid.

Hanke Bruins Slot, CDA-Kamerlid

"We krijgen heel veel wetgeving van deze minister, behalve de dopingwetgeving. Ik trek de conclusie dat de minister er gewoon geen prioriteit aan geeft", zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot, die het wachten zat is. "Ze heeft elke keer weer een ander excuus aangedragen waarom het niet ging lukken. Nu moet ze dit echt boven op de stapel leggen, want het kan niet zo zijn dat de rest van Europa ons uitlacht om ons dopingbeleid."

Vanavond zendt het televisieprogramma Nieuwsuur een reportage uit over de geloofwaardigheid van de Nederlandse aanpak van doping. De uitzending begint om 22.00 uur op NPO2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl