IJsschotsen in de Tsjoektsjenzee
NOS Nieuws

Shell krijgt definitief toestemming om in poolgebied te boren

De Amerikaanse overheid heeft Shell definitief toestemming gegeven om in het poolgebied naar olie te boren.

Shell had eerder al toestemming gekregen, op voorwaarde dat er een nooduitrusting meegaat waarmee een olielek gedicht kan worden.

Die uitrusting zat op een ijsbreker die beschadigd was. Dat schip, de Fennica, is de afgelopen tijd gerepareerd en daarmee is de weg vrij voor Shell om te gaan boren. Greenpeace-activisten hebben na de reparatie nog geprobeerd het schip tegen te houden.

'Shell heeft lak aan Noordpool'

Shell wil naar olie zoeken in de Tsjoektsjenzee bij Alaska. Er zijn waarschijnlijk grote hoeveelheden olie in het gebied. Milieuactivisten zijn bang dat er bij de boringen op een diepte van zo'n 2,5 kilometer lekkages ontstaan, die veel schade kunnen veroorzaken aan de planten- en dierenwereld.

Volgens Greenpeace blijkt dat Shell lak heeft aan de Noordpool en protesten van miljoenen mensen en talloze wetenschappers negeert. "Als we klimaatverandering willen stoppen, kunnen we het ons niet veroorloven die olie te gebruiken. Genoeg is genoeg", zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace.

Eind september

Er leven grote groepen walrussen, zeehonden en walvissen in de Tsjoektsjenzee. Op ijsvlakten komen veel ijsberen en poolvossen voor. Ook drijft er een algenmassa van zeker 19 kilometer lengte op het zeeoppervlak. Volgens wetenschappers gaat het om een bijzonder verschijnsel en is de precieze samenstelling van de massa niet bekend.

Shell heeft dit seizoen tot eind volgende maand de tijd om olie te vinden. Daarna wordt het te koud in het gebied en vriest de zee dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl