NOS Nieuws

Coalitie op zoek naar tegemoetkoming ouderen

Rutte: de marges zijn smal

De coalitie praat vandaag voor het eerst sinds de zomervakantie over de begroting van volgend jaar. Waarschijnlijk wordt geprobeerd om iets te doen aan de verdeling van de koopkracht.

Uit ramingen van het CPB bleek vorige week dat Nederlanders er volgend jaar gemiddeld op vooruitgaan, maar dat ouderen en werklozen niet profiteren.

Smalle marges

Premier Rutte zei voor aanvang van de vergadering dat hij streeft naar een evenwichtig koopkrachtbeeld, en dat hij er serieus naar zal kijken. Maar hij waarschuwt ook dat hij geen garanties kan geven. "De marges zijn smal."

Vice-premier Asscher zei vorige week dat het kabinet ervoor moet zorgen dat de koopkracht eerlijk verdeeld wordt. "Een enorme vooruitgang voor de één en stevige achteruitgang voor de ander; dat kan niet. Het is goed dat werkenden erop vooruitgaan, maar hier moet nog wel wat aan gebeuren."

Pensioenen

VVD-fractievoorzitter Zijlstra tempert de verwachtingen. Volgens hem is een deel van de koopkrachtachteruitgang van ouderen te wijten aan tegenvallende resultaten bij pensioenfondsen. "Dit zijn private overeenkomsten, tussen werkgevers en werknemers. Daar gaat de overheid niet over." Hij wijst erop dat de verschillen tussen pensioenfondsen groot zijn. Over de invloed die het kabinet wel heeft, wil hij nu nog niets kwijt. "Laten we wachten waar het kabinet mee komt."

PvdA-leider Samsom heeft vertrouwen in een goede afloop. "Volgens mij is heel Nederland erbij gebaat dat de koopkracht wat rechtvaardiger wordt verdeeld en daar gaan we naar kijken." Op de vraag of hij er denkt uit te komen met de VVD, antwoordt hij kortaf: "jawel".

De komende weken praat het kabinet over de begroting van 2016. Ook wordt er gesproken over de werkloosheid en belastinghervormingen.

Samsom heeft vertrouwen in begrotingsoverleg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl