Bewoners van Gorlivka ruimen de rotzooi op na gevechten in hun stad AFP

Rusland beschuldigt Oekraïne van het voorbereiden van een nieuw offensief tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei in een persconferentie dat de regering in Kiev "probeert de spanningen te vergroten door ongelooflijke en gekke verklaringen." Volgens hem wijzen de ontwikkelingen van de laatste dagen erop dat Kiev van plan is opnieuw op grote schaal de strijd aan te gaan.

Maar de Russische defensiedeskundige Pavel Felgenhauer ziet het anders. Hij sluit niet uit dat de uitspraken van Lavrov een excuus zijn voor Moskou om zelf aan te vallen.

President Poetin bezoekt vandaag de door Rusland geannexeerde Krim, wat door Oekraïne als een provocatie wordt gezien.

Wapenstilstand

Sinds februari is er een wapenstilstand van kracht, maar die wordt door beide partijen geregeld geschonden. Vooral sinds afgelopen week neemt het geweld in Oost-Oekraïne weer toe.

Zoals in Sartana, een dorp bij de zuidelijke havenstad Marioepol. Daar vielen afgelopen weekend twee doden en zeker zeven gewonden bij beschietingen van de pro-Russische rebellen in gevecht met het Oekraïense leger. Veel huizen zijn verwoest. Volgens Kiev bestookten de rebellen Sartana met houwitsers. 

'Wat hebben deze bandieten gedaan?'

En ook in Gorlivka gebruikten rebellen geweld tegen het regeringsleger. Daar zetten ze Grad-raketten in, beweert het Oekraïense leger. Als dat klopt, breken de rebellen hun belofte om alle zware wapens terug te trekken, zoals afgesproken in het Minsk 2-akkoord.

STER reclame