ANP

De Eindhovense architect Leo de Bever is gisteren op 85-jarige leeftijd overleden. De Bever heeft veel in het oog springende gebouwen ontworpen. Zijn meest bekende creatie is het Evoluon in Eindhoven, dat hij in opdracht van Philips ontwierp met collega Louis Kalff. Het opvallende gebouw, dat lijkt op een vliegende schotel, werd geopend in 1966.

De Bever kwam uit een familie van architecten. Zowel zijn vader als opa ontwierp gebouwen en zijn zoon Stefan de Bever volgt hem op. Als jonge ontwerper werkte De Bever in Rome, Milaan en New York, maar later was hij vooral actief in zijn geboortestad Eindhoven. Zo ontwierp hij onder andere het Stadskantoor, het Catharinaziekenhuis en Eindhoven Airport.

Vorig jaar werd het Evoluon groen verlicht ter ere van de Ierse feestdag St. Patricks Day ANP

In het Eindhovens Dagblad zegt zijn zoon dat de gebouwen van De Bever zijn persoonlijkheid weerspiegelden: "dominant en aanwezig".

Over het Evoluon zei De Bever ruim tien jaar geleden tegen het ED dat hij en Kalff bij de opdracht nauwelijks eisen meekregen. "Ons gaven ze maar twee regeltjes. De tweede was dat er exposities in moesten passen en de eerste was eenvoudig: het moest 'spectaculair' zijn. Nou, dat is geloof ik wel gelukt."

STER reclame