Een apothekersassistente aan het werk
NOS Nieuws

Meer vrouwen aan het werk

Het aantal werkende vrouwen is in de afgelopen tien jaar sterker gestegen dan het aantal mannen met een baan. Het CBS meldt dat er nu ruim 3,8 miljoen vrouwen zijn met werk, tegen 3,4 miljoen tien jaar geleden. Het aantal mannen dat aan het werk is liep in die periode op van 4,4 naar 4,5 miljoen.

Deeltijdwerk komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Driekwart van de vrouwen werkt parttime en een kwart van de mannen.

De groei van het aantal vrouwen dat werk heeft, is het duidelijkst te zien in de leeftijdsgroepen van 15 tot 25 jaar en van 45 tot 75 jaar. In de jongste categorie zijn nu een fractie meer vrouwen dan mannen aan het werk.

Vanaf 2005 groeide het aantal werkende vrouwen in de leeftijdsgroep van 45 tot 75 jaar met bijna een half miljoen. Dat komt doordat het aantal 45-plussers sterk is gegroeid. Bovendien werken mensen tot op hogere leeftijd door.

Beroepen

Vooral in het onderwijs en in de bedrijfseconomische en administratieve sector nam het aantal banen voor vrouwen toe. Bij jonge vrouwen was een sterke stijging in het aantal verkoopsters te zien. 45-plussers vonden vooral werk in dienstverlenende beroepen, bijvoorbeeld in de horeca.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl