Leerlingen werken op een tablet
NOS Nieuws

'Zonder internet kunnen we amper lesgeven'

"Lesgeven zonder internet, is net zoiets als vroeger lesgeven zonder boeken en schoolbord", zegt Erika Sprang, directeur van basisschool 't Jonkertje in Jonkersvaart, een buurtschap in Groningen. Haar school zat eerst op de kabel. Maar zoals zoveel scholen is ook 't Jonkertje vanwege de digiborden en het online lesmateriaal sterk afhankelijk van een goede en snelle verbinding.

"We hadden bijvoorbeeld op vrijdagmiddag amper verbinding. Een onwerkbare situatie", vindt Sprang.

1800 internet scholen

De schooldirecteur staat volledig achter het pleidooi van de PO-Raad, die vindt dat iedere school glasvezelverbinding moet krijgen. Op dit moment heeft 59 procent van de basisscholen een andere, tragere verbinding.

"Alles is tegenwoordig online te vinden", zegt Sprang. "Leerkrachten melden zich aan bij een uitgeverij als ze les gaan geven. Ze zoeken daar interactieve lessen op en de kinderen kunnen daar oefenstof downloaden. Maar daar moet je wel internet voor hebben."

Alternatieven

In het dorp wordt geen actie ondernomen om snel internet via de glasvezelkabel aan te leggen. "Dat is wel geprobeerd, maar niet gelukt." Volgens Sprang zijn er geen bedrijven die daar interesse in hebben.

Gelukkig is het dankzij een hele actieve werkgroep gelukt om een straalverbinding via de schotel aan te leggen. "Dat is weliswaar sneller", zegt Sprang. "Maar de verbinding valt regelmatig uit. Dan doet een digibord het niet meer en kunnen we geen les meer geven. Want wij gebruiken voor bijna alles internet: van lessen tot het kijken naar school-tv."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl