Hans Alders Rienk Kamer / NOS

De uitspraak van de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders over het kleinere aantal huizen dat verstevigd moet worden als gevolg van de aardbevingen, is slecht gevallen bij actiegroep Groninger Bodem Beweging.

Alders zei in het AD dat het "eerder om vele tienduizenden" dan om 170.000 woningen gaat: "Dan ziet de kaart er heel anders uit." Hij baseert zijn uitspraken volgens het AD op de meest recente gegevens van onderzoeksinstituten.

Acceptabel

Volgens bestuurslid Lambert de Bont van de Groninger Bodem Beweging bewijzen de uitspraken van Alders, die is aangesteld door het kabinet, dat hij niet de belangen van mensen in de provincie behartigt. "De NAM roept al de hele tijd dat het meevalt. Alders zit hier gewoon om de gaswinning acceptabel te maken."

Een woordvoerder van Alders spreekt dat tegen: "Hij komt absoluut op voor de belangen van de Groningers." Volgens de zegsvrouw zei de oud-minister niets nieuws in het AD. Hij baseerde zich op onderzoeken die in juni zijn gepresenteerd. "Bovendien had hij het over een waarschijnlijkheid, niet over een zekerheid."

Aan het einde van dit jaar wordt duidelijk hoeveel huizen er wat Nationaal Coördinator Alders betreft verstevigd moeten worden.

Noodzakelijk kwaad

Gedeputeerde Eelco Eikenaar van de provincie Groningen wil niet vooruitlopen op de cijfers. Hij noemt de aanstelling van Alders "een noodzakelijk kwaad", en zegt dat die nooit tot doel mag hebben om de gaswinning niet naar beneden te brengen. "Er is in Groningen een groot probleem."

STER reclame