De rechtszaak tegen de No Limit Soldiers werd zwaar bewaakt
NOS Nieuws

Curaçaose bendes ook actief in Nederland

Op Curaçao zijn ongeveer tien criminele groepen actief, waarvan er een aantal ook vertakkingen hebben in Nederland. De groepen houden zich bezig met drugs, wapenhandel, overvallen en afpersing.

Dat zegt woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie in Willemstad. Dat gaf opdracht aan het Nederlandse onderzoeksbureau Faber om de bendes op het eiland in kaart te brengen.

"Strikt genomen heeft Curaçao geen bendes, zoals we die kennen uit de Verenigde Staten en Mexico. Maar we hebben wel een groot aantal criminele organisaties. Daar zijn we van geschrokken", zegt Serphos.

Vliegveld

Curaçao kwam vorig jaar internationaal in het nieuws, nadat twee bendes elkaar hadden beschoten bij de aankomsthal van het vliegveld. Twee bendeleden werden gedood. Zeven omstanders werden geraakt door kogels.

Dezelfde bendes zijn ook actief in Nederland, onder meer in Zwolle, Dordrecht, Den Helder en Rotterdam. In die laatste stad was in een overvol metrostation in 2013 een gewelddadige schietpartij tussen twee Curaçaose bendes.

De bekendste bende is No Limit Soldiers. Leden van die bende schoten in 2013 de Curaçaose politicus Helmin Wiels dood.

Voetbalteams

In totaal worden 58 groepen in de gaten gehouden. De meeste daarvan zijn volgens het OM geen criminele organisaties, maar hebben wel leden die zich schuldig maken aan criminele activiteiten. "Wij gaan die groepen actief volgen”, zegt Serphos. "Je praat dan over voetbalteams, rapgroepen of soms zelfs groepjes buurtbewoners in een straat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl