Administratie van het persoonsgebonden budget
NOS Nieuws

Ombudsman: bij pgb's belangen burger uit het oog verloren

De Nationale ombudsman heeft zware kritiek op de invoering van het nieuwe systeem van pgb's. In het NPO Radio 1-programma Kamerbreed zei ombudsman Van Zutphen dat de belangen van de burger ernstig uit het oog zijn verloren.

Volgens hem ondervinden zowel degenen die zorg nodig hadden als degenen die zorg moesten verlenen en hun omgeving hiervan de gevolgen.

Van Rijn

De Sociale Verzekeringsbank is sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor het uitkeren van het persoonsgebonden budget en sindsdien zijn er veel klachten van zorgverleners dat ze te laat of niet worden betaald.

Staatssecretaris Van Rijn kwam erdoor in politieke problemen en een deel van de Kamer zegde het vertrouwen in hem op. De Algemene Rekenkamer noemde de invoering van het nieuwe systeem onzorgvuldig.

Ingewikkeld

De Nationale ombudsman presenteert op 25 augustus de resultaten van een onderzoek naar de pgb's. Maar hij zei nu al dat het systeem zo ingewikkeld is gemaakt dat het bijna niet meer uit te voeren is. Volgens hem is het voor veel mensen onbegrijpelijk en is er ook niet genoeg gekeken hoe het in de praktijk zou uitpakken.

Ombudsman Van Zutphen vindt ook dat er een langere voorbereidingstijd had moeten zijn. "Nog vlak voor de invoering zijn er nieuwe regels toegevoegd. Je hoeft geen ombudsman te zijn om te snappen dat er dan problemen optreden." Van Zutphen wil voorkomen dat bij nieuwe veranderingen weer dit soort fouten wordt gemaakt.

Ombudsman Reinier van Zutphen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl