ANP

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking voelt er weinig voor om meer vluchtelingen toe te laten. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een enquête door onderzoeksbureau I&O Research. In opdracht van de krant werden zo'n tweeduizend Nederlanders ondervraagd.

Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 45 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat er minder vluchtelingen moeten binnenkomen. Slechts 24 procent van de ondervraagden is voor een toename van het aantal asielzoekers. Ongeveer evenveel mensen vinden dat het huidige beleid moet worden voortgezet.

Daarnaast vindt een kwart van de ondervraagden dat er minder oorlogsvluchtelingen naar ons land moeten migreren, terwijl 42 procent denkt dat we er meer zouden kunnen opvangen. Voor economische vluchtelingen is er minder begrip. Ongeveer 75 procent van de Nederlanders wil er daar minder van. 

Complexiteit

Ook blijkt dat mannen minder openstaan voor asielzoekers dan vrouwen. Zo'n 51 procent van de mannelijke ondervraagden is voor minder asielverlening, tegenover 37 procent bij de vrouwen. Verder blijken hogeropgeleiden toleranter dan lageropgeleiden.

"De uitkomsten van de enquête laten de complexiteit van het migratievraagstuk zien", zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff in de Volkskrant. De uitkomsten sluiten volgens hem goed aan bij het beleid van het kabinet. "Dat is gericht op een Europese aanpak voor echte vluchtelingen, maar niet allemaal hier." 

STER reclame