Grizzlyberen vallen mensen normaal gesproken niet aan om op te eten
NOS Nieuws

Mensetende grizzlybeer afgemaakt

De grizzlybeer die vorige week in het Amerikaanse natuurgebied Yellowstone een wandelaar doodde, is afgemaakt. Dat is gebeurd na autopsie op het lichaam van de dode man.

De autopsie wees uit dat de 63-jarige Lance Crosby is overleden aan verwondingen die hij opliep nadat hij was aangevallen door een grizzlybeer. Ook andere sporen wezen in de richting van de beer, zoals pootafdrukken van het dier bij Crosby's lichaam.

De gedode beer had twee welpjes bij zich. Die zijn overgebracht naar een opvanglocatie.

Gedrag

"Een belangrijke reden om de beer af te maken is dat zij een groot deel van het lichaam heeft opgegeten en een deel heeft verstopt om later op te eten", schrijft het park in een persverklaring. "Als beren mensen aanvallen is dat normaal gesproken om hun jongen te beschermen en niet om hun prooi op te eten."

Het gedrag van de grizzly past niet binnen het normale gedrag van deze beersoort. Het park was bang dat de beer meer slachtoffers zou maken.

Beren afschrikken

Crosby werkte en woonde in Yellowstone. Hij had veel ervaring met trektochten door het park.

Het was de eerste keer dit jaar dat een beer iemand aanviel. Confrontaties tussen beren en mensen komen niet vaak voor in Yellowstone. Tussen 1872 en 2011 zijn in het park zeven mensen gedood door grizzlyberen en zwarte beren.

In 2014 werd geschat dat er tussen de 674 en 839 beren in Yellowstone National Park leefden. Wandelaars wordt aangeraden in groepjes van minstens drie personen het park in te gaan en altijd een spray mee te nemen om de beren af te schrikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl