Een brandend legervoertuig in Mosul
NOS Nieuws

'IS gebruikte deze week mosterdgas in Irak'

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft eerder deze week waarschijnlijk mosterdgas ingezet in Irak. Dat gebeurde volgens The Wall Street Journal tijdens gevechten met Koerdische strijders. Het zou voor het eerst zijn dat IS mosterdgas heeft gebruikt.

Het is niet duidelijk hoe IS aan mosterdgas is gekomen. Een Amerikaanse functionaris heeft aan de krant laten weten dat IS het mogelijk in Syrië in handen heeft gekregen. Van dat land is bekend dat ze grote hoeveelheden van het gifgas hadden opgeslagen. Maar het zou ook kunnen dat het mosterdgas uit Irak komt.

Chloorgas

Het is niet de eerste keer dat er meldingen zijn van het gebruik van gifgas door IS. In juni meldde een Koerdische militie dat strijders in Syrië aan gas waren blootgesteld. Er vielen toen geen slachtoffers omdat de slachtoffers op tijd naar het ziekenhuis konden worden gebracht.

In januari zou IS in Irak chloorgas hebben ingezet. Dat gebeurde bij een zelfmoordaanslag met een autobom in Mosul. Eerder waren er ook al berichten dat er door IS geplaatste bermbommen met chloorgas waren gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl