Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod
NOS Nieuws

Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod

In Engeland is het aantal doodgeboren baby's gedaald met 7,8 procent sinds de invoering van het rookverbod in openbare gelegenheden, in 2007. De onderzoekers kozen voor Engeland, omdat daar het rookverbod in een keer is ingevoerd en strikt wordt gehandhaafd.

De onderzoekers bestudeerden meer dan 10 miljoen geboortes, tussen 1995 en 2011. Ze schatten dat in de eerste vier jaar van het Engelse rookverbod de dood van zo'n 1500 baby's is voorkomen.

Niet alleen het aantal doodgeboren baby's daalde, er waren ook acht procent minder baby's die vlak na de geboorte overleden.

Minder lichte baby's

Het aantal Engelse baby's met een laag geboortegewicht (minder dan 5 pond) nam af met bijna 4 procent, schrijven de onderzoekers in het medische tijdschrift Scientific Reports. Te lichte baby's hebben op latere leeftijd vaker gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Hoofdonderzoeker is de Nederlandse kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC. Hij zegt dat nu de Nederlandse situatie wordt bekeken. De resultaten kunnen verschillen met die in Engeland omdat het Nederlandse rookverbod gefaseerd is ingevoerd en minder strikt wordt gehandhaafd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl