Studenten runnen een webwinkel in de Chinese provincie Zhejiang
NOS Nieuws

Chinese webwinkels in trek bij Nederlander

Nederlanders kopen steeds meer spullen bij Chinese webwinkels en die trend zet de komende tijd waarschijnlijk door. Dat verwacht Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie voor webwinkels.

Chinese webwinkels zijn extreem goedkoop en bezorgen vaak zonder verzendkosten. Nadeel is de lange wachttijd en er kan een naheffing komen van de douane, waarschuwt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org.

Hoeveel er exact in China wordt gekocht, is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om iets minder dan 1 procent van alle webwinkelaankopen in Nederland.

Verdubbeld

Dat het snel toeneemt, blijkt onder meer uit het aantal zoekopdrachten naar Aliexpress, één van de populairste sites voor Chinese webwinkels. Dat is via Google in een jaar tijd verdubbeld.

"Als je twee jaar geleden aan mensen vroeg of ze ooit via een Chinese webwinkel kochten, deed bijna niemand dat. Vraag je dat nu, dan zegt een groot deel dat ze er weleens kopen", zegt Jacco Bouw van Webpower. Zijn marketingbedrijf werkt voor verschillende grote Chinese webwinkels.

Bijna alles

"Ze maken bijna alles en het wordt door de overheid gestimuleerd om overzee te handelen. De producten worden nu goedkoper vanwege de goedkopere yuan en dat zal de verkoop zeker stimuleren."

Ook Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org rekent op groei. "Nederlanders gaan steeds meer over de grens kopen, niet alleen in China. Ik denk dat het snel zal gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl