AFP

In Parijs zijn honderden extra agenten op de been om een strandevenement gewijd aan de Israëlische stad Tel Aviv in goede banen te leiden. Het evenement op het stadsstrand Paris Plages heeft kwaad bloed gezet bij moslims en pro-Palestina-activisten. Die zijn uit protest hun eigen strand in Parijs begonnen: Gaza Plage. Correspondent Frank Renout begaf zich naar beide stranden.

"Zelfs op de brug over de Seine wordt flink gedebatteerd over het Midden-Oostenconflict", zegt Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Over wie hoeveel mensen heeft vermoord." Het strand dat onder de brug ligt, wordt zwaar beveiligd. "Als je van de brug af naar het strand loopt, moet je door een checkpoint. Daar wordt gekeken of mensen wapens bij zich hebben." 

Twee delen

Eenmaal beneden is het strand opgedeeld in twee delen. Aan de ene kant van de brug is het Tel Aviv-strand. Dat is het officiële strand, een initiatief van de gemeente. Aan de andere kant ligt het zogeheten Gaza-strand, opgezet door de pro-Palestijnse activisten. 

We zijn er een beetje aan gewend geraakt door de aanslagen in januari. Sinds die tijd is er overal beveiliging.

Joodse vrouw over de beveiliging op het Tel Aviv-strand

Op het Tel Aviv-gedeelte gaat het er gemoedelijk aan toe, vertelt Renout. "Mensen zitten in het zand en in strandstoelen. Er wordt gesport, er zijn Israëlische hapjes en een dj draait muziek."

"Ik ben speciaal hiernaartoe gekomen, want ik ben zelf joods", zegt een vrouw die languit in een strandstoel ligt. "Dus ik wilde mijn steun betuigen door hier te zijn." Ze is niet bang voor een aanslag. "We zijn er een beetje aan gewend geraakt door de aanslagen in januari. Sinds die tijd is er overal beveiliging." 

Onrust over stadstrand in Parijs

In januari werd Parijs opgeschrikt door de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en de gijzeling in een joodse supermarkt.

Kogelvrije vesten

Om aan de andere kant van de brug op het Palestijnse gedeelte van het strand te komen, moet je weer langs een checkpoint. Daar staan tientallen agenten met kogelvrije vesten, zegt Renout. "Ook hier zitten overal mensen te zonnen onder parasols. Tegen de kade is een grote Palestijnse vlag gehangen. Aan het water zijn kraampjes waar je informatie kunt krijgen over hoe Israël te boycotten." Volgens Renout worden er ook foto's getoond van Palestijnse slachtoffers.

"De Israëliërs proberen het imago van Israël op te vijzelen", zegt een pro-Palestijnse activist. "Terwijl er een jaar geleden nog een bloedbad in de Gazastrook werd aangericht." Volgens hem promoten ze het land vaker met artiesten, zoals de dj die op het strand draait, om de oorlog te verdoezelen.

Hij steunt het Parijse initiatief voor het Tel Aviv-strand dan ook niet. "We zijn tegen het beleid van de Israëlische regering. We strijden voor zelfbeschikking, de Palestijnen moeten weer een vrij volk worden."

STER reclame