Akropolis in Athene, symbool van Griekenland
NOS Nieuws

Verrassende economische groei in Griekenland

De Griekse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,8 procent gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. De groei is onverwacht, analisten dachten dat er sprake zou zijn van krimp.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie met 1,4 procent. En het groeicijfer over het eerste kwartaal is bijgesteld; in plaats van een krimp van 0,2 procent was er sprake van krimp noch groei. Dat betekent dat Griekenland niet opnieuw in een recessie zit, zoals eerder werd gedacht.

Onzekerheid

Het Griekse statistiekbureau meldt niet welke sectoren bijdroegen aan de verrassende groei. Tijdens het tweede kwartaal was er veel onzekerheid, door de voortslepende onderhandelingen die de regering-Tsipras voerde over een nieuw steunpakket.

Volgens analisten bleven de consumentenuitgaven, het toerisme en de industriële productie toch op peil gedurende het tweede kwartaal en verklaart dat de meevallende cijfers.

Referendum

Aan het einde van dat kwartaal, op 27 juni, kondigde premier Tsipras aan een referendum te houden over het Europese reddingsplan.

Daarna volgde een wekenlange periode van grote onzekerheid, de dreiging van een Grexit en, vanaf 29 juni, de sluiting van banken en de beurs. De Griekse economie heeft daardoor in het derde kwartaal ongetwijfeld een flinke klap gekregen.

Verwacht wordt dat de Griekse economie over dit hele jaar daardoor ruim 2 procent zal krimpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl