Ueli Steck (r) bij de Eiger-berg in 2013
NOS Nieuws

Zwitser beklimt 82 Alpentoppen in 62 dagen

Een 39-jarige Zwitser is erin geslaagd alle Alpentoppen boven de 4000 meter in twee maanden te bedwingen. Ueli Steck deed 62 dagen over zijn klimmarathon. Hij begon op 10 juni, ondersteund door een team van andere klimmers.

Het succes wordt overschaduwd door de dood van een Nederlands lid van het team. Martijn Seuren maakte op 22 juli een val tijdens een beklimming in het Mont Blanc-gebied. Hulpverleners vonden zijn lichaam 300 meter lager in een gletsjerspleet. Seuren had zich ten doel gesteld als eerste Nederlander alle 82 'vierduizenders' in de Alpen te beklimmen.

Geen record

Een woordvoerder van een Duitse klimorganisatie noemt de prestatie van Steck verbazingwekkend. Niet omdat de bergtoppen zo moeilijk te beklimmen zijn, maar omdat Steck het in zo'n korte tijd deed. De Zwitser gebruikte helemaal geen motorvoertuigen; hij liep of fietste van berg naar berg.

De tijd van 62 dagen is overigens geen record. Dat staat op naam van de Italianen Franco Nicolini en Diego Giovannini: zij deden 'maar' zestig dagen over de 82 toppen.

Ueli Steck zag zijn marathon naar eigen zeggen ook niet als een recordpoging. Hij had er zelfs 80 dagen voor uitgetrokken. "We doen het uit liefde voor de bergen", schreef hij tijdens de tocht op Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl