Politie bij de Ikea in Delft in 2011. Afpersers dreigden met explosieven.
NOS Nieuws

Van bijtend zuur tot muizengif: Jumbo-afperser niet uniek

De Jumbo-afperser die afgelopen maanden explosieven plaatste bij filialen van de supermarktketen eist een hoog bedrag aan bitcoins. Hij is niet de eerste die op het idee komt om geld te krijgen door het afpersen van grote bedrijven. Velen gingen hem voor.

Zuurgooier

In februari dit jaar gooit een 42-jarige Amsterdammer bijtend zuur in het gezicht van een caissière van de Belgische supermarkt Delhaize om zo geld af te dwingen. De vrouw blijft blind aan één oog.

Delhaize betaalt de afperser in totaal 40.000 euro, om achter zijn identiteit te komen. De man zit inmiddels vast.

Supermarktketen Delhaize afgeperst door zuurgooier

Ook Albert Heijn krijgt met afpersing te maken. In 2003 ontvangt de directie een dreigbrief waarin de supermarkt wordt gevraagd om vijf miljoen euro. De brief blijkt afkomstig te zijn van twee mannen, onder wie een leraar natuurkunde en techniek.

Om hun bericht kracht bij te zetten beschieten de mannen vier huizen, waarbij één vrouw gewond raakt. Albert Heijn zegt later geen seconde van plan te zijn geweest de afpersers te betalen. De mannen zitten inmiddels vast.

Muizengif

Datzelfde jaar wordt ook Campina bedreigd. Een jaar lang probeert een man het zuivelbedrijf te dwingen tot afgifte van geld door toetjes van Campina met rattengif te injecteren, en ze daarna terug leggen in de schappen van Albert Heijn. Een vrouw raakt daarbij onwel.

Later verklaart de man dat hij de mensen daarmee niet in levensgevaar wilde brengen, maar gewoon geld wilde. Hij probeerde de muizenkorrels eerst uit op zijn bok, die er alleen misselijk van werd. Naar verluidt betaalde Campina de man 200.000 euro. De man wordt gepakt, en krijgt een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd.

Paracetamol

In 1982 doet een dergelijke afpersingszaak zich ook voor in de Verenigde Staten. De afpersers willen geld afdwingen van het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson door doosjes Tylenol, een soort paracetamol, te vergiftigen. Daardoor komen zeven mensen om het leven.

De mannen worden nog steeds gezocht. Na het incident heeft het bedrijf maatregelen genomen om dergelijke situaties te voorkomen, de doosjes met paracetamol zijn al jaren extra beveiligd met een veiligheidsstrip.

2003: Afpersing Campina

IKEA

Ook IKEA is twee keer het doelwit geweest van afpersing. In 2011 probeerden twee Poolse daders door middel van explosies en aanslagen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland het bedrijf te dwingen tot afgifte van zes miljoen. De mannen werden later gepakt. Ze bleken ernstige geldproblemen te hebben.

In 2002 bleven alle IKEA-vestigingen dicht, nadat er bij twee vestigingen explosieven waren gevonden. De afpersers eisten 250.000 euro. Twee Poolse mannen werden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl